R’damse Goeie: Een warme maaltijd voor íedereen!

Nieuws

Precilla

Foto: Michelle Urbiztondo

‘Wat eten we vandaag?!’ Waarschijnlijk zien jullie de klassieke commercial ook voor je. Gezin schuift aan tafel, warmte, gezelligheid, kletsen, grapjes maken met een lekkere maaltijd op tafel. Voor velen van ons een vanzelfsprekend beeld, maar helaas is dit scenario niet voor iedereen weggelegd.

De feiten op een rijtje

‘Armoede is, volgens de definitie van de Verenigde Naties, het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften. Zij ontstaat wanneer een persoon of een groep mensen onvoldoende betaal- en-of ruilmiddelen heeft om in de primaire levensbehoeften te kunnen voorzien. Rotterdam is één van de armste steden van Nederland. 15,4% van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens (CBS, 2018), bijna twee keer zo veel als gemiddeld in Nederland.  Dat zijn ruim 80.000 Rotterdammers. In sommige wijken leeft een kwart tot een derde in armoede. Eén op de vier Rotterdamse kinderen groeit op in een arm gezin.’

-Bron: Warm Rotterdam, (over een R’damse Goeie gesproken!)

In de artikelen van R’damse Goeie komen dit soort feiten keer op keer terug. Het is iedere keer weer slikken, een traantje wegpinken en een misselijk gevoel van binnen.

Hoe kan het dat onze mooie stad ook zoveel onzichtbaar verdriet kent?

Terwijl de harde waarheid nog verwerkt wordt staat de volgende #rdamsegoeie van de maand al voor ons. Niemand minder dan Bob Richters, oprichter van Hotspot Hutspot en haar crisiscatering. Bob zet zich iedere dag, met de hulp van vele vrijwilligers, in om onze stad en haar Rotterdammers mooier te maken.

Hotspot Hutspot – Lekker voor je!

Het initiatief achter de crisiscatering is Hotspot Hutspot, een wijkrestaurant waar iedereen welkom is om een gezonde daghap te eten in het restaurant. Het unieke aan dit concept is het restaurant gebruikt wordt om echt verbinding te maken op wijkniveau. Het is een veilige werk- en leeromgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar ook een plek om contact op te doen en een zeer betaalbare maaltijd te nuttigen als dat zelf niet lukt. Ze gebruiken veel voedsel stromen van lokale partijen én producten van supermarkt die tegen de datum aanzitten. Waardevolle producten die d.m.v. invriezen nog heel lang bruikbaar zijn en anders weggegooid worden. Rotterdammers helpen én voedselverspilling tegen gaan!

Door de coronacrisis zijn alle restaurants voor een lange tijd gesloten geweest. Juist in een tijd dat wijklocaties en sociale cohesie super belangrijk zijn. Bob denkt niet in onmogelijkheden en komt met het volgende idee:

Als de Rotterdammers niet naar ons toe kunnen komen voor een maaltijd, dan gaan wij toch naar hen toe?!

En zo ontstond de crisiscatering. Zes dagen per week een warme, gebalanceerde en gezonde maaltijd thuisbezorgd. Aanmelden kan heel makkelijk via de website, geen controle vragen of moeilijke formulieren. Heb jij een warme maaltijd nodig? Dan komen we naar jou toe.

Geen tijdelijke service

De crisiscatering begon als een tijdelijke service door corona. Inmiddels lijkt het een service die niet meer valt weg te denken. Bij de start van de bezorging werden er zo’n 70 maaltijden per dag bezorgd. Inmiddels zijn dat 120 maaltijden per dag geworden. En dat is nog niet alles, heb jij om wat voor reden dan ook geen magnetron thuis om de maaltijd op te warmen? Dan wordt dat ook geregeld voor je. Liever zelf koken? Dan krijg je een voedselpakketten i.p.v. een gekookte maaltijd. Dankzij alle partners van de crisiscatering kan er heel veel worden gedaan voor onze mede- Rotterdammers.

Wat kan jij doen?

  • Doneren – Kan jij een avondje kroeg of een Deliveroo missen? Voor €6,50 kan jij een volwaardige maaltijd vooruit betalen voor een mede- Rotterdammer!
  • Bezorgen – Die 120 maaltijden en meer komen niet uit zichzelf bij de Rotterdammers thuis – Doneer 2 uur van jouw tijd en wordt gratis geïnspireerd! Aanmelden kan hier.
  • Doneren van eten en andere producten voor in huis – De crisiscatering kan alle vormen van samenwerkingen gebruiken. Denk aan donatie van eten of andere middelen voor de Rotterdammers.
  • Mede-eigenaar worden. Bob droomt van een stad waar echt íedereen een warme maaltijd kan krijgen. Dit vraagt om systeemverandering en samenwerkingen op hoog niveau. Heb jij ideeën en wil je sparren en meedoen met Bob? Mail hem direct!
  • En ben jij óf ken jij iemand die gebruik wil maken van de crisiscatering? Geen restricties, geen moeilijke vragen, alle vertrouwen en hulp voor jou! Meld je dan hier aan.

Doe jij mee en word ook een #rdamsegoeie! 

Ander nieuws

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.