Persoonlijke artikel / Thom Oudshoorn

Nieuws

Thom

Mijn naam is Thom en ik ben vereerd dat ik mij nu R’damse Nieuwe connector mag noemen. Vanuit mijn werk hou ik mij bezig met ondernemerschap en de nieuwe economie, voorheen bij Voor Goed, momenteel bij Gemeente Rotterdam. En dat is nodig, want we leven in turbulente tijden met grote veranderingen. Rotterdam is een stad die sterk is veranderd in de afgelopen 10 jaar en deze verandering zal door blijven gaan. Daarom is het belangrijk om samen als Rotterdammers te kijken naar wat voor stad we willen zijn. Maar hoe blijven we hierover in gesprek gaan met elkaar? Hoe spelen we in op deze veranderingen? Hoe zorgen we dat alle Rotterdammers hierin meegenomen worden? Voor dit gesprek wil ik mij inzetten.

Niets als Rotterdam
Geen enkele stad is zoals Rotterdam. De meeste Nederlandse steden kenmerken zich als klassiek, pittoresk en knus. Rotterdam daarentegen is groots, kleurrijk, en, met haar architectuur, soms ook heerlijk eigenaardig. Het is een stad die doet denken aan wereldsteden als New York of Berlijn, maar uiteindelijk is het simpelweg Rotterdam. Tegenwoordig ook met de geruststellende aanwezigheid van de sculptuur Moments Contained die de stad onbekommerd, maar ook ietwat streng aanschouwt. Als een soort stedelijk geweten dat ons scherpt houdt om de juiste kant op te varen.

The times they are a-changin’
De veranderingen, zowel globaal als lokaal, vliegen ons om de oren. We hebben te maken met de klimaatcrisis, een woningcrisis, inflatie en personeelstekorten. Tegelijkertijd is Rotterdam ook ontdekt door de rest van Nederland en de wereld. Veel (jonge) mensen zijn de afgelopen jaren naar Rotterdam toegetrokken omdat er in Rotterdam iets nieuws aan het bloeien was. De gebiedsontwikkelingen, bouwplannen en vergroeningsprojecten lijken deze verandering te bevestigen. Maar waar gaat deze verandering naar toe? En wat vindt de stad daarvan?

Spiegelbeeld
Als je wilt ontwikkelen, moet je jezelf recht in de spiegel aan durven kijken en eerlijk zijn over je sterke kanten, maar ook je aandachtspunten benoemen. Dit is voor een stad niet anders, behalve dat we in dit geval ook elkaars spiegelbeeld zijn. We maken met zijn allen de stad. Dus als Rotterdam zichzelf in de spiegel wil aankijken, betekent dit, dat we met elkaar in gesprek moeten. En ook de zwarte bladzijden moeten lezen om hier lessen uit te halen. Daarom moeten we in gesprek gaan over de thema’s die ertoe doen voor onze stad en een podium geven aan deze visies voor de stad, ook de geluiden die minder gehoord worden. Hier wil ik mij als connector voor inzetten.

Praat Rotterdams met me
Hierbij wil ik iedereen ook uitnodigen om met ons als R’damse Nieuwe in verbinding te komen. Om met ons te sparren, juist ook als je het oneens ben of dingen mist in onze programmering. Om een Rotterdams cliché erin te gooien, zonder wrijving geen glans.

Ander nieuws

nieuws
nieuws
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.