R’damse Goeie: Johan de Boterhammenman

Nieuws

Precilla

Deze maand staat R’damse Goeie in het teken van Johan Muurlink. Ook bekend als ‘Johan de boterhammenman’. Klinkt als een superheld vinden wij. Een superheld is altijd aan het strijden voor een betere wereld. En dat doet Johan ook. In de strijd tegen #kinderarmoede smeert Johan iedere schooldag verse boterhammen. Want in heel Rotterdam gaan er nog steeds kinderen naar school zonder ontbijt en lunch. Hartverscheurend, maar waar.

Meer aandacht voor kinderen in armoede

We denken nog te vaak dat kinderarmoede vooral bestaat in derde wereldlanden. Helaas is dit niet het geval. Om meer aandacht te vragen voor dit onderwerp heeft Sire een confronterende campagne gelanceerd over kinderarmoede. In deze campagne komt naar voren dat 1 op de 13 kinderen in Nederland opgroeit in armoede. In Rotterdam is dat ongeveer 1 op de 4. Wat betekent armoede eigenlijk? En wat zijn de cijfers en gevolgen van armoede onder kinderen? Bekijk de infographic en de video’s van Sire eens goed. Hier waren wij goed stil van geworden. Tijd voor actie!

Mensen zijn arm wanneer ze gedurende langere tijd niet de middelen hebben voor de goederen en voorzieningen die in hun samenleving als minimaal noodzakelijk gelden.

Start je dag goed met een gezond ontbijt

Op een maandagochtend ontmoeten wij Johan in het Huis van de Wijk Irene, onderdeel van Stichting Humanitas. Een hele warme en fijne plek, waar normaliter iedereen welkom is. Jong tot oud. Om informatie op te halen, een praatje te maken en/ of een maaltijd te delen. ‘Het is een enorm gemis dat het huis van de wijk dicht is in tijden van corona’ vertelt Johan. Maar gelukkig mag hij doorsmeren. Voor zo’n zestig basisschoolkinderen in een aantal verschillende wijken op Zuid smeert hij dagelijks boterhammen. Vandaag worden ze belegd met halal vlees en kaas. Op vers brood van de Bakkerswerplaats, ook een sociaal onderneming. ‘Voor brood, beleg en fruit  heb ik veel sponsoren en partners’ zegt Johan. Vol trots laat hij de goed gevulde koelkasten aan ons zien. Wat wel een uitdaging bleek te zijn, zijn de strenge regels van de scholen en de kritiek van ouders die Johan kreeg op de verschillende soorten beleg die hij heeft gebruikt.

Ik kreeg veel kritiek over het gebruiken van zoet beleg. Gelukkig houdt dit mij niet tegen, ik doe het vooral voor de kinderen

Een boterham met hagelslag was  bijvoorbeeld uit den boze! Onvoorstelbaar, want de kinderen kregen anders niets… Deze kritiek houdt Johan niet tegen, hij past zijn assortiment aan en maakt goede afspraken met de scholen. Hij doet het voor de kinderen, met ontzettend veel liefde. 

Steun Stichting Niet Graag een Lege Maag

Op de stories die we deelden kregen we geschokte reacties. En ook direct vragen hoe je Johan kan helpen. R’damse Goeie heeft een aantal concrete stappen onder elkaar gezet:

  • Het belangrijkste voor Johan is hulp bij het verspreiden van zijn missie. Deel dit artikel of zijn website en maak het onderwerp bespreekbaar met je omgeving
  • Om een nieuwe school aan te kunnen nemen wil Johan de school een vol jaar boterhammen kunnen garanderen. Daar zijn standaardkosten aan gebonden. Een donatie aan zijn stichting is dan ook altijd welkom.
  • De Bakkerswerkplaats is bezig met een crowdfunding om op deze manier verse broden te kunnen blijven doneren.
  • Bestel zelf een lekker brood bij de Bakkerswerkplaats en betaal er 1 extra voor Johan!
  • Ben je een ouder of verzorger van een (basisschool)kind, ga het gesprek aan met de school en/of met andere ouders. Onderzoek welke steun al wordt geboden of organiseer op een vertrouwde en veilige manier hulp.
  • Heb je andere ideeën voor Johan, stuur dan een mail naar info@ngelm.nl
  • Een projectondersteuner kan Johan ook goed gebruiken, zodat hij zich nog meer kan richten op het smeren. Wat voor jou?

Meer R’damse Goeie superhelden

R’damse Goeie heeft ontzettend veel #respect Johan en gelukkig kent Rotterdam nog meer #goeiehelden die zich inzetten op het armoede thema. Kijk hoe je deze initiatieven kan steunen:

Het thema armoede is helaas nog steeds heel actueel in Rotterdam. De corona crisis gaat hier de komende tijd nog meer druk op leggen.

Daarom is het ontzettend belangrijk om bewust te zijn van dit onderwerp. En dat deze problematiek helaas nog dichter bij ons staat dan we ons realiseren. Iedere stap of bijdrage is een stap vooruit. Probeer daarom te kijken wat jij kan doen en word ook een #rdamsegoeie!

Vragen, opmerkingen of ideeën? Neem gerust contact op met connector sociaal ondernemen, Precilla!

Ander nieuws

nieuws
nieuws
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.