Coronacrisis tips van Dennis Vink, Connector Gezondheid & Voedsel

Nieuws

Dennis

Hoe blijf je happy en sane in een onzekere periode?

Ons kantoor in Diergaarde Blijdorp is gezellig, levendig en, uhm, chaotisch! Een groter contrast met mijn rustige appartementje is bijna niet voor te stellen. Ondertussen zijn de sportscholen én alle eettentjes dicht, dus dubbel verdriet voor mijn fitness & foodie hart. We zijn inmiddels een paar weken verder, ik ben zelf al in meerdere valkuilen getrapt en heb er wel wat van opgestoken!

Ik had niet verwacht dat ik de drukte op kantoor en de chaotische collega’s zo snel zou gaan missen. In de eerste week dacht ik nog dat ik de rust thuis wel weer even lekker zou gaan vinden, maar doe mij toch maar chaos. Mijn werk voor Blijdorp is allemaal computerwerk, dus gelukkig kan ik thuis gewoon verder met al m’n projecten. En omdat ik hiervoor ook vrijwel uitsluitend thuiswerkte, was ik daar al wel aan gewend. Toch is de huidige situatie compleet anders. Want hoewel werk voor mij gewoon doorgaat, staat de rest van het leven ineens stil.

De grootste uitdaging was voor mij dat ik nu geen duidelijke scheidslijn heb tussen werk en vrije tijd. Normaal gesproken verlaat ik het kantoor en dan is het meestal ook echt klaar voor die dag. Nu loopt werk en niet-werk vaag in elkaar over rond het eind van de middag en als gevolg ging ik vaak veel te lang door met werken. Ook in de avonden en weekenden, want terwijl ik die normaal gesproken vul met gezelligheid, vrienden en feestjes, heb ik nu weinig anders omhanden. Mijn belangrijkste tip (aan mezelf) is daarom om ook nu duidelijke werktijden aan te houden en regelmatig ‘verplicht’ te ontspannen.

Nu de dagen zo eentonig zijn en je misschien wat meer tijd hebt, is het ook verleidelijk om uit verveling te gaan eten. Je hebt immers de hele dag je koelkast binnen handbereik en ook minder sociale controle. Mijn tip: Je mag jezelf best af en toe verwennen, maar probeer ook hier je normale ritme aan te houden. Gebruik de tijd die je hebt niet om méér te gaan eten, maar liever om nieuwe dingen te proberen en uitgebreider te koken! Verbreed je horizon, probeer nieuwe keukens en doe vooral wat heel Nederland aan het doen is: bak een bananenbrood. Ik draag zelf ook mijn steentje bij: op mijn instagramprofiel @plantbased_dennis deel ik allerlei recepten en tips voor (semi-)gezonde baksels en recepten waar je mee aan de slag kunt! En geen zin om zelf te kokkerellen? Ook goed, want dan kun je de lokale eettentjes blijven steunen door daar eten te bestellen of af te halen!

En als we onszelf dan toch verwennen met lekker eten, dan is het belangrijk dat we in de tussentijd ook blijven bewegen. Het sluiten van de sportclubs betekent absoluut niet dat we hiermee moeten stoppen. Naast een stukje rennen, fietsen en lopen, zijn er tal van makkelijke oefeningen die je overal kunt doen met je eigen lichaamsgewicht of met huis-tuin-en-keuken-gereedschap. Veel sportclubs organiseren digitale sportlessen en ook hier draag ik m’n steentje bij via @plantbased_dennis. Daar deel ik makkelijke workouts die je met weinig middelen thuis of in het parkje kunt doen!

En onze mentale gezondheid dan? Hoe blijven we happy & sane in een periode vol onzekerheden, waarin we (fysieke) sociale contacten moeten missen die oh zo belangrijk zijn voor een mens en waarin we de hele dag aan de buis gekluisterd zitten om te luisteren naar nóg meer nieuws en meningen over het C-woord? Mijn tip: Neem af en toe eens een nieuws-vrije dag! Besteed die tijd aan leuke dingen zoals een positief boek (De Meeste Mensen Deugen van Rutger Bregman is een aanrader en onwijs toepasselijk en zichtbaar in deze periode!), probeer te mediteren of haal even een frisse neus in je buurt.

En heb je nou écht behoefte aan iets luchtigs, vrolijks én leerzaams? Volg dan vooral Diergaarde Blijdorp op social media. Want hoewel Blijdorp haar deuren helaas nog even gesloten moet houden, zorgen mijn creatieve collega’s ervoor dat je toch regelmatig virtueel een bezoekje kan blijven doen aan onze stadsdierentuin. Via webcams kun je live meekijken bij pasgeboren dieren en in de #DoeNaDonderdag worden kids uitgedaagd om een challenge uit het dierenrijk aan te gaan. In de #OndertussenInBlijdorp serie kun je meekijken in de lege dierentuin waar mijn collega’s elke dag nog keihard werken om alle dieren de verzorging te blijven bieden die ze nodig hebben. Ik noem ze de helden in de (dieren)zorg!

Dus blijf ook nu goed voor zowel je fysieke als mentale gezondheid zorgen, allemaal!

Ander nieuws

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.