Groen in de stad

Eva

Nieuws

Eva

Van tegelwippers tot botanische krijters, hoe staat het met het groen in Rotterdam? 

Sinds de eerste lockdown zijn we massaal onze buitenruimte anders gaan benutten. Een herwaardering of wellicht een opwaardering van onze buitenruimte bleek op sommige plekken in de stad hard nodig. 

Botanisch stoepkrijter

Van kleine interventies tot grotere veranderingen in de stad waren zichtbaar. Guerilla-acties met bloemzaden strooien door onze stad. Vorige lente verschenen ineens bij plantjes tussen stoeptegels de naam van de plant geschreven met stoepkrijt. Er was een nieuwe guerrillastrijder soort geboren, namelijk de botanisch stoepkrijter. Zo zijn er meerdere strijders voor groen, in Middelland bijvoorbeeld startte een aantal buurtbewoners en ondernemers een initiatief ‘Het park van Claes’ om de middenberm op de Claes de Vrieselaan te transformeren naar een meer groenere en biodiverse plek. 

Beeld: botanisch stoepkrijten door Renée Rooijmans 

NK Tegelwippen

Op andere plekken in de stad werden en masse tegels uit de grond gewipt tijdens het NK Tegelwippen en wonnen we van Amsterdam. Dit jaar mogen we weer tegelwippen en is heel Nederland betrokken onder het motto ‘Heel Holland Wipt’. We hebben tot 30 september om de losse tegels uit onze tuinen te halen en te vervangen voor groen. Vorig jaar werd het NK Tegelwippen in Rotterdam vergezeld door de welbekende 1000 geveltuintjes. De ambitie was om zoveel mogelijk geveltuintjes te creëren. En daarbij mensen mee te nemen in een veel grotere complexere opgave waar we als stad voor staan, namelijk de klimaatcrisis. Door alle betegeling op straat maar ook in onze tuinen raakt de stad in de zomer in hittestress. Daarnaast sijpelt het water tijdens hevige regenval niet door de bodem rustig in het onderwater, maar overbelasten we onze riolering en horen we steeds vaker van overstromingen. Dus duizenden tegels minder is zeker van belang in de stad. Een andere belangrijke boodschap in deze projecten is de roep om biodiversiteit. De bij sterft uit omdat er steeds minder biodiversiteit is er te vinden in steden. Dus moeten wij als Rotterdammers ons best doen om meer groen en vooral meer diversiteit in de stad te krijgen. 

Onbekend maakt onbemind

Recentelijk leerde ik door landschapsarchitect Nina Ravestein (PAD Landscape) dat biodiversiteit complexer is dan enkel bloemzaden strooien door de stad. Dat mijn lavendel op mijn balkon op het Westen niet groeide bleek niet aan mijn niet-zo-groene vingers te liggen maar simpelweg aan het feit dat lavendel in een tuin/balkon op het Zuiden wél groeit. En Renée Rooijmans (Dakdorpen) leerde me ooit dat je net zoals je de oorspronkelijke bewoners van een plek hebt, je daar natuurlijk ook de oorspronkelijke vegetatie hebt. Sindsdien waardeer ik het duizendblad als oorspronkelijke plant van Rotterdam en niet meer als onkruid. Onbekend maakt onbemind zeggen ze wel, en zo werkt het ook voor planten, dieren en insecten. 

Marvy Green

De lente is weer begonnen en bij mij begint het alweer te kriebelen. Dit jaar mogen we weer meedoen met het NK Tegelwippen, maar ook zijn er andere projecten en ondernemers in de stad die je helpen om wat biodiversiteit te creëren op je balkon, zo is Lieke van Wilpen samen met Winfried de Coo in Corona-tijden Marvy Green begonnen. Marvy Green is er voor de mensen die een groen hart hebben maar (nog) geen groene vingers. Zij die hun balkon, dak of gevel willen vergroenen. 20 april opent Marvy Green hun deuren op de Zwaanshals, eindelijk kun je dan naast hun online assortiment terecht voor vragen over beplanting van je balkon. Hun missie gaat echter verder dan de verkoop van groen voor je balkon, zij hopen op hun manier een steentje bij te kunnen dragen aan het vergroenen van de stedelijke omgeving. 

Beeld: Lieke en Winfried voor hun aanstaande winkel van Marvy Green op de Zwaanshals

Het Rotterdams Weerwoord

Het Rotterdams Weerwoord is een partij van verschillende Rotterdammers die zich bezighoudt met het weerbaar maken van de stad tegen klimaatverandering. Zij zetten zich in om de stad klimaatbestendig en toffer te maken. Op hun website zijn verschillende initiatieven en mensen te vinden die zich inzetten voor de stad. 

Al deze initiatieven – van ondernemer Marvy Green tot een partij als Rotterdams Weerwoord – laat zien dat de honger naar groen groot is en ook essentieel is om onze stad toekomst bestendig te maken. De gemeente presenteerde de 7 stadsprojecten waarbij we straks van het Hofbogen park kunnen paraderen naar het Hart van Zuid, a.k.a Zuidplein door het groen. En hoe geweldig zou het zijn als wij als Rotterdammers allemaal ons steentje bij kunnen dragen door een tegel te wippen in 2021 en bijen te verwelkomen door bloemen te planten op ons balkon. 

Mocht je na dit artikel denken, ja, ik wil ook mijn steentje bijdragen, houd dan onze socials in de gaten want binnenkort zullen we een leuke giveaway hebben met Marvy Green. Verder horen wij graag van jullie over andere groene initiatieven en zal onze connector Stads- en Gebiedsontwikkeling graag op de hoogte worden gebracht.

 

Beeld door Iris van den Broek

Ander nieuws

nieuws
nieuws
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.