R’damse Nieuwe-interview met Tieme Haddeman van Urban Green
Tieme Haddeman (34) is een ondernemer met tomeloze energie, drie bedrijven in vijf jaar getuigen daarvan. Eerste in het Rotterdamse Nieuwe-drieluik met jonge beeldbepalende ondernemers op het RDM-terrein.
Het uitvinden en ontwikkelen doet Tieme Haddeman op zijn gehuurde kavel op de RDM-campus, maar het ‘laptop-werk’ gebeurt in zijn appartement op de Struisenburgstraat in Kralingen. Daar heeft hij prachtig uitzicht op het water, want het liefst kijkt hij altijd naar water. Ondanks een dag met al zes afspraken achter de rug komt Haddeman – iets te laat – energiek aanlopen. Je begrijpt al snel dat die energie hem op veel plekken brengt.
Hoe ben je ondernemer geworden?
“Ik werkte altijd heel hard voor bazen. Te hard eigenlijk. Op een gegeven moment dacht ik, ik kan die energie beter in mezelf stoppen. Toen ben ik voor vijf jaar geleden voor mezelf begonnen en dat was een goede keus.”
Urban Green heet je bedrijf. Stad en groen. Vertel…
“Ik sta voor stedelijke vergroening. Maar er wordt altijd bezuinigd op groen, terwijl er wel geld is voor werkloosheid. Toen dacht ik; als ik die twee dingen nou combineer, heb je een win/win situatie. Samen met welzijnsorganisaties ben ik trajecten gestart om mensen zonder een baan als tegenprestatie de stad groener te laten maken.”
Maar je werkte toch met drijvend groen?
“Ja, dat klopt ook. Het tekort aan groen bleef en daar dacht ik over na. Kijk hier eens naar buiten. Je ziet 400 appartementen en maar drie bomen. Dat komt omdat mensen moeten wonen, parkeren etc. Dan blijft er weinig ruimte over voor groen. We hebben wel heel veel water. Waarom maken we het water niet groener? Ik heb toen het concept bedacht van drijvende plantenbakken. In de dokhaven van RDM-campus ontwikkelde ik die en hier voor de deur ligt er nu een.”
“s Avonds ga ik liever onderzoek doen op m’n laptop dan een serie kijken”
Met welke goede zet heb je je plan van de grond gekregen?
“Ik ben heel veel gaan flyeren in de buurt om te kijken of er draagvlak was. Ik kreeg 60% van flyers terug, met handtekening dat ze voorstander waren van dit plan en ben naar de gemeente gegaan.”
Steunde de gemeente jou als ondernemer?
“Nou, ik kreeg niet meteen een zak geld mee ofzo. Over het algemeen heeft de gemeente geen geld, maar ze faciliteren wel. Dus we gingen samen kijken naar partijen die belang hadden bij het plan. Ik bedacht iets waardoor de drijvende plantenbakken meerwaarde konden hebben. Door ook planten aan de onderkant te maken vinden er meer visjes en beestjes een plek, en dat is goed voor de kwaliteit van het water. En zo kwam ik bij Rijkswaterstaat terecht en mocht ik een pilot maken.”
“Mijn twee prototypes heb ik samen met jongens van de TU Delft ontwikkeld in de RDM en getest in het water daar. Daarna was ik klaar voor het echte werk. Ik heb een pilot hier voor de deur gelegd in Kralingen. Dit is nu anderhalf jaar gemonitord door onderzoeksbureau Waardenburg en de resultaten zijn heel positief. Boven verwachting!”
Inmiddels ben je nog meer ondernemingen gestart en ga je internationaal…
“Ja dat klopt. Om deze drijvende structuren op grotere schaal te maken ben ik een samenwerking aangegaan met weg- en waterbouwbedrijf Gebr. De Koning uit Papendrecht. Samen zijn we Urban Deltas gestart om grote drijvende groene eilanden te plaatsen op meerdere locaties in Nederland. Dit doen we dan in opdracht van de waterschappen.”
“Maar die plantenbakken hebben ook een zuiverende werking op water. Je kunt dus een soort septic tank aan zo’n bak hangen en zo kun je vuil water met ontlasting zuiveren. Dat idee heb ik doorontwikkeld samen met Jonas Pelgrom, die al bezig was met waterzuivering. Samen zijn we Urban Wetlands begonnen. In Nederland kregen we niet zoveel respons voor decentrale waterzuivering, omdat je hier een aansluitverplichting hebt bij een waterschap. Maar het bleek wel een ideale oplossing voor een land als Bangladesh. Dat land overstroomt negen tot elf maanden per jaar en de mensen leven daar in het water. Dan is goede sanitatie essentieel voor de gezondheid. De komende 1,5 jaar gaan we daar nu drijvende woningen bouwen met sanitair die bewoners daar met microkrediet kunnen aanschaffen.”
“In Nederland kwam weinig respons maar een waterzuiverend eiland bleek perfect voor Bangladesh”
Een flinke prestatie in vijf jaar tijd…
“Dat had ik natuurlijk nooit verwacht. Ik werk er ook hard voor, nooit minder dan 60 uur in de week. Dat vind ik ook leuk. ’s Avonds ga ik liever onderzoek doen op m’n laptop in plaats van een soapserie kijken.”
Heb je bewust voor Rotterdam gekozen?
“Oorspronkelijk kom ik uit Vlaardingen, maar de liefde heeft me naar Rotterdam gebracht. En dat heeft goed uitgepakt. Rotterdam is een fijne stad om te ondernemen. Deze gemeente laat jonge mensen dingen doen, in plaats van zelf alles te willen uitvoeren. Dat is weleens anders bij gemeenten.”
En voor het RDM-terrein?
“De RDM is ook een ideale locatie. Er schuifelen daar genoeg interessante personen voorbij aan wie je je verhaal kan vertellen. Het is een magische ruimte waar iedereen het leuk vindt om te zijn. Of je nou een klein kind bent, of een oude man. Bij potentiële opdrachtgevers heb je de helft van de goodwill al gewonnen als je ze daar rondleiding geeft.”
Je zei in een toespraak: ‘Ik wil niet alleen Nederland anders maken, ik wil de wereld anders maken!’ Nogal een missie…
“Waar ik in geloof is dat het onze plicht is om dat kleine stukje te doen wat je kunt doen om de wereld beter te maken. Als iedereen zich daaraan zou houden, dan wordt de wereld er beter op. Ik geef daarom ook les op het Wellant College over stedelijke vergroening. Daarmee hoop ik elke keer een beetje bewustwording bij de leerlingen over te brengen.”