Coronacrisis tips van Precilla Schrier, Connector Sociaal Ondernemen

Nieuws

Precilla

Blijf lief voor jezelf én voor elkaar!

Inmiddels zitten we al ruim een maand in onze ‘intelligente’ lock-down. Ik weet nog niet goed of ik nu denk, pás 4 weken?! Of ál 4 weken?! Tijdsbesef is heel vreemd deze dagen. Maar het dwingt je eigenlijk ook weer af om zelf weer tijdsbesef te creëren. Hoe bouw je een eigen routine zonder gek te worden van je eigen muren? Hoe blijf je goed in contact met je collega’s, vrienden en familie zonder continue achter je laptop en je telefoon te zitten? En eigenlijk besef ik mij dat dit ook buiten lock down vragen zijn waar velen van ons mee struggelen. Dus een perfecte tijd om daar mee te experimenteren!

Naast een thuiswerk ritme opbouwen, is natuurlijk al het leuks wat we normaal buiten de deur doen nu anders. Dat vond ik de eerste weken wel vreemd, een energie die ik niet kwijt kon. Maar ook dat dwingt je af om creatiever om te gaan met die energie.

En, laat ik dit nog even voorop stellen, ik mag ontzettend van geluk spreken dat ik gezond ben, werk heb en al die energie heb. Ook de mensen direct om mij heen. Ik besef mij dat dat absoluut niet vanzelfsprekend is.

Als connector sociaal ondernemen heb ik daarom een aantal sociale- en persoonlijke tips!

Sociale tips:
Naast dat veel kwetsbare ouderen of minder gezonde personen direct worden geraakt door het virus, zijn ook veel kwetsbare doelgroepen de dupe van deze crisis. Er zijn veel Rotterdammers die het doorgaans al erg moeilijk hebben. Deze doelgroepen worden hard geraakt en nog minder erkend door de media. Gelukkig zijn er veel stichtingen en sociaal ondernemers die zich hiervoor inzetten en nu extra aandacht en hulp kunnen gebruiken!

Er zijn een hoop wijknetwerken die goed in contact staan met de Rotterdammers die het nodig hebben. Een daarvan is Samen op Zuid, gerund door Eddy Couthino. Zij zetten zich in voor alleenstaanden, gezinnen en tegenwoordig ook voor ondernemers en zzp’ers die de dupe zijn van de crisis. Samen met verschillende partners zorgen zij voor voedselpakketten en bezorgen die op een veilige manier.

Voor velen van ons is thuiswerken, Google Hangout, zoomen en werken via the cloud een vanzelfsprekend gegeven. Helaas zijn er ook veel kinderen waar een computer en computerkennis geen garantie zijn. In Delfshaven is er een wijkinitiatief gestart Team Toekomst, waar vrijwilligers als buddy kunnen fungeren om kids op weg te helpen met ‘online’ naar school gaan.

De ’support your locals’ voedselboxen komen als paddenstoelen uit de grond en eerlijk, ik ben ook fan. Je komt in aanraking met nieuwe producten en ik word er ook creatief van! Deze box krijgt van mij een extra shoutout, omdat álle producten van sociale ondernemers komen. Deze ondernemers zetten zich in voor, of met kwetsbare doelgroepen. Denk aan koffie van Heilige Boontjes die (probleem-) jongeren een tweede kans geven, jam van Rotterdamse Confituur die zorgen voor een leerzame dagbesteding voor jongeren met een handicap en nog veel meer. Lekkere, lokale en sociale producten waar jij van kan genieten én je draagt bij aan de stad! Je kan hem hier bestellen.

Er zijn super veel sociaal ondernemers en goede initiatieven, wil je daar eens verder induiken en meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op via precilla@rdamsenieuwe.nl!

Persoonlijke tips:
Je inzetten voor anderen is heel belangrijk en dat kan gelukkig op veel manieren! Maar wat ik ook weer duidelijk leer, is dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Ook al zijn we binnenshuis, je wordt door alle online bereikbaarheid toch met allerlei winden meegenomen als je niet op let. Op deze manier heb ik weer wat structuur, balans en ook gezelligheid toegevoegd aan mijn #quarantinelife:

Zorg voor een routine, sta op tijd op, beweeg, douche en kleed je aan zorg voor duidelijke momenten op de dag dat je een goede maaltijd voor jezelf maakt! Ik kan bijvoorbeeld voor het slapen al ontzettend veel zin hebben in het ontbijtje en de heerlijke koffie die ik ga maken in de ochtend, omdat ik daar nu eindelijk de tijd voor maak. Neem pauzes tijdens je werk en zet dat in je agenda of breng je collega’s op de hoogte. We ‘moeten’ nu de hele tijd bereikbaar zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet. Deel je agenda goed in en maak deze zichtbaar voor je collega’s. Blok hier ook je pauze, sportmomenten en focus momenten in. Zo kunnen je collega’s ook zien wanneer ze jou het beste kunnen bereiken.

Zorg dat je wel in contact blijft met fijne mensen. Ik heb gelukkig een huisgenoot en 2 poezen, dat is al heel fijn en gezellig. Daarnaast zorg ik dat ik een paar vrienden voldoende zie (op een veilige manier) en spreek via alle verschillende online tools. Maak daar ook tijd voor met bijvoorbeeld een lekker drankje!

#Supportwhateveryouliketodo! Bestaat deze hashtag? Ik denk het niet, maar nu dus wel 😉 Ik houd normaliter ontzettend van gezelligheid in de stad, kroeg, uit eten, concerten en festivals. Natuurlijk alles wat niet ‘kan’ nu! De meeste van mijn concert- en festival kaartjes heb ik voor een deel gedoneerd, zo support je de venue en de artiest. Soms krijg je er online wat voor terug en anders maak je zelf maar wat vette playlists die je weer met je vrienden deelt. Keep the music alive!

En veel restaurants en barren doen aan delivery of take away! Mijn shout out gaat naar: The Rumah – voor de beste cocktails, ook bij je thuis! Cafe Verward – Borrelen, diner en heerlijke wijnen! Chateautjes en Domain Z – 2 top wijnwinkels voor als je zelf sommelier wilt uithangen en Old Scuola voor de beste pizza’s en de wc-rol bonus!

Ik hoop dat jullie op deze manier de komende tijd vooruit komen. Blijf positief en lief voor elkaar en stay safe!

Cheers,
Precilla

Ander nieuws

nieuws
nieuws
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.