Op 18 december 2024 veranderde het Stationsplein van Rotterdam Centraal in het hart van Recht op Rust. Deze actie vroeg aandacht voor de bed-bad-broodregeling, een belangrijke voorziening voor mensen zonder thuis. In een tijd waarin steeds meer mensen op straat slapen, wilden we laten zien dat zij niet vergeten worden. Vrijwilligers, artiesten en bezoekers kwamen samen voor meer menselijkheid en begrip.
Aan de slag met R’damse Goeie
R’damse Goeie is een onderdeel van R’damse Nieuwe, waarbij ‘connectoren’ samen met Voor Goed iets teruggeven aan de stad door middel van vrijwilligerswerk. Deze keer werkten we samen met de Pauluskerk. Met elkaar zorgden we voor een warme maaltijd, koffie, thee en zoetigheden. Ondanks de regen boden we even rust en waardigheid. In tenten stonden bedjes klaar, als teken dat een veilige slaapplek geen luxe is. Ook waren er workshops om mensen even te laten ontsnappen aan hun zorgen.
Woede met hoop
De sprekers spraken vanuit een woede die komt uit hoop en zorg om hun medemens. Ze riepen op om niet weg te kijken van wat er op straat gebeurt. We hopen dat politici niet alleen horen, maar écht luisteren. Laat deze pijn en boosheid leiden tot echte oplossingen, zodat niemand meer zonder bed, bad of brood hoeft te leven.
We zijn allemaal mensen
De actie duurde tot de volgende ochtend, maar de boodschap blijft hangen: we hebben samen de verantwoordelijkheid om ruimte te maken voor de kwetsbaarsten. Zo bouwen we aan een stad waar niemand er alleen voor staat.
Emma: “De sprekers van de avond raakten de aanwezigen diep. ‘Wol is warm, wol is zacht, wol geeft bescherming. Als we dat als maatschappij eens deden…’ klonk het krachtig vanaf het podium. Deze woorden raakten de kern van het probleem: de onvoorwaardelijke zorg en bescherming voor ieder mens.”
Michela: “I heard someone say, ‘Give us a chance.’ These simple words struck me the most because, too often, we turn a blind eye to the suffering of the homeless and make assumptions about who they are and why they’re in the situation they’re in. This allows us to feel better about doing nothing in the short term, letting us continue our comfortable lives. But in the long run, it diminishes our collective humanity.”
Thom: “Alle sprekers beroerde. Ze hadden allemaal iets gemeen. Ze hadden constructieve, hoopvolle, woede. Verwoed probeerde ze erkenning voor hun leed op te eisen. Dat het van belang was om ook voor deze mensen te zorgen. Met hoop dat onze politieke leiders het niet alleen zouden horen, maar ook zouden luisteren. Dat deze boosheid en pijn tot constructieve oplossingen zou leiden.”
Jeroen: “Ik zei alleen maar ‘Eet smakelijk’ bij het uitdelen, maar de dankbaarheid en warmte die ik daarvoor terugkreeg waren onbetaalbaar. Het liet zien hoeveel impact een klein gebaar kan hebben. Het kost zo weinig moeite, maar kan iemands dag écht beter maken. Het herinnert me eraan dat we allemaal iets voor een ander kunnen betekenen.”
Over R’damse Nieuwe en Voor Goed
R’damse Nieuwe pakt de vraagstukken van de stad aan door actieve Rotterdammers te betrekken bij de ontwikkeling van Rotterdam. We koppelen frisse ideeën aan de juiste expertise en brengen nieuwe gezichten in contact met de ervaren garde. Zo maken we onderbelichte thema’s zichtbaar voor de mensen die besluiten nemen, en zorgen we dat de stem van Rotterdammers gehoord wordt.
Voor Goed ziet hoe snel de wereld verandert en hoe belangrijk het is om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Veel bedrijven willen al duurzamer en socialer ondernemen. Wij helpen hen om die ambitie waar te maken. We brengen ondernemers, initiatiefnemers, impactmakers, corporates en de gemeente bij elkaar. Zo bouwen we samen aan blijvende, positieve impact voor Rotterdam. Want alleen samen kunnen we de stad echt vooruithelpen.
Fotografen: Jeroen Lavèn en Michela Sutter