Rotterdam telt ongelofelijk veel organisaties die zich inzetten voor een mooiere stad. Een stad waar iedereen mee kan doen, waar talenten op waarde worden geschat en we bewust omgaan met natuur en milieu. Echte R’damse Goeie noemen we dat! R’damse Nieuwe en Voor Goed zetten deze organisaties in de spotlights én steken zelf de handen uit de mouwen door te helpen bij een activiteit. Met vandaag: Hof van Charlois.
Hof van Charlois: meer dan een restaurant
Met z’n drieën komen Thom Oudshoorn, Emma Dellius (R’damse Nieuwe) en Marijke Feijt (Voor Goed) aan bij het Hof van Charlois, gelegen aan de schilderachtige Charloisse Kerksingel. Dit charmante plein, met de historische kerk als middelpunt, is een tijdmachine naar het moment dat dit plein nog het kloppende hart van het dorp Charlois was. In 1895 werd Charlois opgenomen in Rotterdam. Tegenwoordig is het volop in ontwikkeling en wordt er hard gewerkt om van dit stadsgebied opnieuw een bruisend sociaal middelpunt te maken.
Hof van Charlois, een initiatief van Robin Achterkamp en Martijn Kathmann, draagt hier op alle fronten aan bij. Het is meer dan een restaurant; jongeren krijgen hier de ruimte om in een veilige omgeving vakmanschap te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. Het gebouw beschikt over meerdere vergaderruimtes en heeft zelfs een klein winkeltje dat wordt gerund door een van de moeders van de deelnemers.
Door haar functie als wijkrestaurant draagt het Hof van Charlois bij aan de bestrijding van eenzaamheid in de buurt. Zo zijn er maaltijdbonnen beschikbaar voor bewoners en ouderen voor een heerlijk lunch en een bakje koffie met een goed gesprek. ‘Aandacht hebben voor het verhaal van de ander en elkaar helpen waar nodig, dat is ontzettend belangrijk’, zegt Robin.
Robin Achterkamp is oprichter van Lunch Bunch: een lunchcateraar met een sociaal karakter en diverse locaties in Rotterdam. Hun missie: lunches maken om mensen aan het werk te helpen, en niet andersom. Zo krijgt iedereen een kans, zonder te kijken naar het verleden.
Handen uit de mouwen in de keuken en de bediening
Bij binnenkomst in het Hof van Charlois wordt het drietal direct aan het werk gezet. Thom krijgt de kans om zijn snijtechnieken te verfijnen in de keuken, terwijl Marijke en Emma in de bediening aan de slag gaan. In de keuken wordt Thom verwelkomd door niemand minder dan chef Faouzi Chihabi en zijn collega’s.
Hier in de keuken moet je je strepen verdienen door te beginnen met snijwerk en dit is voor Thom niet anders. Faouzi deelt ondertussen enthousiast zijn liefde voor de Italiaanse keuken, hij runde een aantal jaar geleden een goedlopend Italiaans restaurant. Het is dan ook geen verrassing dat er deze middag knoflook, bleekselderij en wortels worden gesneden.Na de verkoop van zijn restaurant nam het maatschappelijke hart van Faouzi een vlucht toen hij betrokken werd bij de Rotterdamse Stadskeuken en de stichting Relationeel Koken. Sindsdien helpt hij bij de opzet van diverse sociale horecagelegenheden bij o.a. Station Roffa en Hof van Charlois. Faouzi benadrukt hoe belangrijk de medewerkers van het Hof van Charlois voor hem zijn. Zonder hen zou het werk voor hem niet dezelfde waarde hebben.
In het restaurant komen Marijke en Emma in contact met Nadia en Yu Le. Nadia begon een aantal jaar geleden in de keuken bij Lunch Bunch. Ze groeide daarna door tot jongerenbegeleider bij Hof van Charlois en speelt hier een belangrijke rol. ‘Het is fijn om hier te werken, maar het is ook uitdagend. Elke jongere is anders en dat vraagt om persoonlijke aandacht, geduld en steeds een andere aanpak.’ aldus Nadia.
Aan het einde van de middag genieten de helpers van Voor Goed en R’damse Nieuwe van de culinaire hoogstandjes die op het menu staan, waaronder een verrukkelijke gevulde gnocchi met gele tomatensaus die beter smaakt dan die van menige Italiaanse oma.
Wil je met je team vergaderen in een mooie en sociale setting, genieten van de gerechten van Faouzi en de koffie van Yu Le? Kom dan naar Hof van Charlois. Bezoek de website voor meer informatie.
Foto’s door Amani Omaisi.